mandag 22. desember 2014

Julekake / Julebrød

Julebrød / julekake hører julekaffekosen til.
Jeg liker å bruke denne gode tradisjonelle oppskriften, men gjerne med en liten vri - valnøtter og mørk sjokolade setter en utrolig god smak sammen med kardemommen.
Prøv selv, og se hva du synes.


Ingredienser:
(til to store julebrød/julekaker eller fire små)
  • 250 g smør
  • 250 g sukker
  • 6 dl H-melk
  • 1 pakke gjær (for søte deiger - gjerne sammen med "luftigere bakst")
  • ca 1 kg mel
  • 2 egg - ett sammenvispet og ett til deigen (kan sløyfes)
  • 2 1/2 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • Rosiner
  • Sukat (kan sløyfes)
Til variasjon prøv grovt hakkede valnøtter og revet mørk sjokolade.


Fremgangsmåte:

  1. Bland mel. kardemomme og salt.

  2. Smelt smør. Ha i melk og sukker for så å varme dette til fingervarmt (ca 37 grader).
    Rør ut gjæren i vesken.

  3. Bland så dette inn i det tørre (og egget), litt etter litt, til du har en blank og smidig deig som lett slipper bollen. Sett deigen til heving et lunt sted i en bakebolle eller under plast, til dobbel størrelse - ca 40 til 50 minutter.

  4. Ha mel på kjøkkenbenken for så å ta deigen ut av bollen og del den i to. Klapp disse litt ut, for så å ha på rosiner og sukat om du ønsker det. Prøv gjerne med revet mørk sjokolade og valnøtter også.
    Kna deigen sammen til en rundt eller avlangt brød. Trykk dem godt ned på midten og snitt den rundt kanten med en skarp kniv. Dette for at den ikke så lett skal sprekke under stekingen.
    Du kan enten ha dem i brødform, eller bare på et stekebrett med bakepapir.

  5. Sett dem til etterheving på et lunt sted under håndkle eller plast i 30 minutter.

  6. Pensle de to herlighetene med sammenvispet egg. Du kan gjerne tilsette saltet her i stedet for i deigen.

  7. Stek på nederste rille, 175 grader i 30 - 40 minutter. Avkjøl på rist. 

Server med smør og brunost.

Tips! 
Husk at julebrød/julekake er en veldig hyggelig gave til naboer og venner.

Ønsker du fire mindre julekaker, del da deigen i fire og stek i ca 20-30 minuter.

Er du veganer eller har allergi? Erstatt melk og smør med allergivennlige/veganske produkter. Egget i deigen kan fint sløyfes, og penslingen kan gjøres med smør eller vann. 


Valnøtter gir en deilig smak
Prøv også med mørk sjokolade




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar