onsdag 11. februar 2015

Hjemmelaget Nanbrød


Nanbrød var for meg kjærlighet med første bit. Jeg husker mellomste storebror hadde snakket om disse smakfulle kryddrede brødene (dette var før det ble vanlig i dagligvarebutikkene) og en dag hadde ham med seg hjem. Siden dette har jeg vært hektet på disse herlighetene.
Denne oppskriften er svært enkel å lage og passer perfekt som tilbehør til de herligste indiske retter - som for eksempel den kjente og kjære mangokyllingen.


Ingredienser:

(ca 8 - 10 nanbrød)

Tørt:
  • 500-600g mel
  • 1 ts salt
  • 1-2 ts sukker
Vått:
  • 1-2 dl melk 
  • 1/2 pakke gjær - 25g våtgjær / ca 8g tørrgjær
  • 2-3 dl yoghurt (kan erstattes med melk)
  • 4 ss olivenolje
  • Løkfrø/Nigella seeds (du finner dem på innvandrerbutikker eller dagligvarehandel med svært godt utvalg)
Smak:
  • Dryss over eller fyll nanbrødene med:
    Hakket hvitløk, koriander, hakket chili, garam masala, kumin, nøtter, kokkos, flaksalt, paneer - indisk ost, rosiner,  eller annet godt.
  • Litt olje (eller mel) til utbaking.

Tips!
Laktosefri?
Du kan fint bruke laktosefri melk og yoghurt.
Om ønskelig kan du også ha i 1/2 ts med bakepulver, men er det første gang du lager hjemmelaget nan vil jeg anbefale å prøve uten.



Gjør så:

  • Bland alt det tørre. Bland gjær i lunken melk og ha dette i med det tørre. Ha i resten av det våte i mens du knar dette sammen til en smidig deig - 6-7 minutter (du kan gjerne bruke kjøkkenmaskin). Ha i mer mel om det trengs.

  • Sett deigen til å heve til dobbel størrelse, ca en time.

  • Bak ut deigen på en overflate med olivenolje (du kan også bruke mel), og del den opp i 8 - 10 emner og kna dem litt.
    Trykk eller kjevl hvert emne ut til en oval form. De kan gjerne være litt tynne.
    Om du ønsker kan du fylle dem med nøtter, rosiner eller lignende.

  • Legg dem på stekebrett med bakepapir, og la dem hvile litt mens ovnen blir varm.
    Sett ovnen på maks, dette er ulikt på ovnene men 250 - 300 grader går helt fint.
    Bruker du pizzasten så legg denne i før du setter på ovnen, og la den bli skikkelig varm før du legger brødene inn.

  • Prikk nanbrødene med gaffel for at de ikke skal boble for mye under stekingen.
    Dryss over med hakket hvitløk, koriander eller lignende, og dytt det litt ned i deigen før du steker dem høyt oppe i ovnen i 6 - 8 minutter (eller litt lengre ned om du bruker sten). De skal bli gyllne og få litt farge men pass på at ikke de svir seg.

  • Når de er ferdige smører du dem med smør eller olje og serverer (eller legge på rist til avkjøling).


Enjoy!


Trykk på bildet for oppskrift på den fantastiske mangokyllingen


Flere deilige indiske og asiatiske retter som passer perfekt til nan er på vei :)


9 kommentarer:

  1. Hei! Kan løkfrøene sløyfes? :) Ser utrolig godt ut!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det kan de absolutt :)
      Så koselig å høre, det er de virkelig også! :D

      Slett
    2. ja, det ble veldig godt :) Takk for oppskrift! Man sparer jammen mye på å lage selv heller enn å kjøpe på butikken!

      Slett
    3. Godt å høre! :D
      Ja, virkelig!!! Er få ting som kan måle seg med ferskt brød!

      Slett
  2. Hei, kan nan fryses for å så varmes senere?

    hvor lenge kan de ligge før middagen (hvis du ikke fryser de)?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kan de :)
      De smaker jo selvfølgelig ALLER best nylaga samme dag. De kan fort bli tørre til neste dag. Så skal du ha gjester ville jeg nok laget de samme eller til nød lagret de i fryseren. Er det til vanlig "hjemme-middag" skal dette gå helt fint!
      Husk at du kan variere litt på gjæren og hevetemperaturen, så kan deigen ligge litt lengre f.eks i kjøleskapet :)

      Slett
  3. Hei, dersom jeg ønsker å fylle de med paneer, hvordan skal jeg gjøre det da? :)

    SvarSlett
  4. Hei! Lite tips :) Vi bruker å lage en del om gangen, og hvis de blir tørre bruker vi bare å ta de i brødristeren en liten stund! Da kan de vare over flere dager :D

    SvarSlett